11/08/2009

Latva-artisokka, koko tarina

Kesän 2009 uusi kasvi palstalla oli latva-artisokka, varsinainen kaunotar. Alkajaisiksi tarvitaan hyvä ystävä, joka hankki siemenet (kiitos M!).

Siirto kasvimaalle kesäkuun alussa. Kuvan jänisaita toimi, kumma kyllä.
Taimet tuli istutettua aika tiheään, sillä jokainen lähti kasvuun. Itse olin kovin tyytyväinen näihin leikkikehiin. Artisokan harmaanvihreä värisävy on kaunis. Välistä pilkottaa parsakaali, joka innokkaasti kasvatti lehtiä, vaan ei yhtään parsankukintoa.Elo-syyskuun vaihteessa oli satoa jo korjattu ja maisteltu voisulan kanssa, ensimmäistä kertaa latva-artisokkaa ilman purkinavaajaa. Maku oli selkeästi saman tyylinen kuin maa-artisokalla. Ne höytylät sisältä kannattaa sitten poistaa tarkkaan, tarkertuu kurkkuun pahemmin kuin rapola.

Kaikki nuput eivät kasvaneet isoiksi, mutta en raaskinut yhtään niistä latvoa pois. Komea kasvi herätti huomiota ohikulkijoissa, useampaan kertaan sain esitellä äidin ylpeydellä. Jos ensimmäinen artisokkakesä ei ollut pelkkää aloittelijan tuuria, voin lämpimästi suositella!
Kaikkia nuppuja ei sitten ehditty syömään. Pöytäkoristeeksi jäänyt artisokankukka päätti esitellä herkän violetit terälehtensä lokakuun puolessa välissä.Lopuksi lyhyt oppimäärä latva-artisokasta:
-Suomessa kasvatetaan yksivuotisena, ei kestä talvea
-siemeniä myy mm. hyötykasviyhdistys
-esikasvatus aloitetaan helmi-maaliskuun vaihteessa, 1 cm syvyyteen (tämä aloitusajankohta on ongelmallinen, siis heti kun joulukoristeet on saatu pakattua)
-siirretään suurempiin ruukkuihin kun lehdet alkavat kasvaa, hyvin lannoitettuun multaan. Taimista kasvoi yllättävän napakoita.
-istutus maahan kesäkuun alussa, juurien vahingoittuminen hidastaa kasvuun lähtöä. Suositeltu etäisyys 60 cm x 100 cm. Pieneen kasvipalstaa riittäisi 1-3 tainta, laitoin 6 kpl (1m x 2m penkkiin)
-aurinkoiseen paikkaan, ravinteikkaaseen ja vettäläpäisevään multaan, huolehdi kastelusta ja lannoituksesta kasvukauden ajan
-sadonkorjuu kun kukkanuput ovat suuria ja turvonneita, ennen kuin kukkalehtien päät alkavat ruskettua, elokuusta alkaen, leikkaa vartta mukaan 10-15 cm
-pääverso ensin, tarvittaessa karsi liikoja sivunuppuja
-nauti voisulan tai bearnaise-kastikkeen tai sitruuna-voikastikken kera. Poista "karvat" sisältä, keitä suolavedessä 30-60 min.
-Rapujuhliin vaihtoehdoksi vegetaareille2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Missäs ne latva-artisokat viipyy?

Anonyymi kirjoitti...

Komeilta näyttävät nuo artisokat ja hyvin on onnistunut kasvatus, joka palkittiin herkullisilla sadolla. Hienoa!
T.Leapi.