5/30/2009

Goottipuutarha

Jokin näissä viehättää. Varjojen ylistys kuten Tanizaki kirjoitti hämärän estetiikasta. Vai nuoruudessa luettu romattinen Dumas'in Musta tulpaaniko jäi mieleen kummittelemaan.

Mustia kasveja on vaikea löytää. Useimmiten täytyy tyytyä vain tummaan punertavaan väriin, tai ei niin tummaan edes, se saattaa olla pettymys. Siitä huolimatta goottinurkka on haave, joka muotoutuu hitaasti (tosi hitaasti).

Kuvakollaasissa on siemenkauppojen kuvalöytöjä, tarkempia tietoja täytyy laittaa myöhemmin. Teema jatkuu ja ehkä talven hämärissä teen kokonaan näille omistetun sivun. Kuvassa:
  • Lathyrus / Hajuherne / Luktärta
  • Delphinium / Ritarinkannus /Riddarsporre "funeral" /
  • Rudbecia occidentalis "Green wizard" / mustapäivänhattu / Grön rudbeckia
  • Centaurea cyanus / Ruiskukka /
  • Dianthu barbatus
  • Aguilegia vulgaris / Akileija / Akleja



Jotain olen onnistunut itse kasvattamaan, viime kesänä vihdoin kukki

Salkoruusu / Alcea rosea "nigra" / Stockros








ja toki goottivihanneksia, "Purple Dragon" porkkanaa.


Yksi viehätyksen ja kokeilujen aihe on "väärän väriset" kasvit. Punainen broccoli ei oikein kasvanut, jänikset söi senkin, mitä kylmä kesä kasvatti. Uuusi yritys tänä vuonna.




5/29/2009

Parvekeella, n. 9 hyvinkäytettyä neliötä

Varsinainen työhuone keväisin. Ensin täyttyy nurkat multapurkeista, ja heti kun lämpötila nousee pakkasen yläpuolelle ne siirretään ulos. Nurkassa "kasvihuone", johon mahtuu yllättävän paljon ruukkuja. Näppärä peli, menee pieneen tilaan kasattuna, yleensä saan sen pois tieltä juhannukseen mennessä. Varsin kätevä se oli vanhassa kodissa, kun ei ollut parvekkeella lasituksia. Kylmän tullen sai koko höskän siirrettyä sisään turvaan.



Muistoja vanhan kodin parvekkeelta. Ruusupavut on mahtavia, mikä vehreys ja niistä saa myös ruokaa! Painted Ladyn pavuissa olen ollut omavarainen tästä lähtien ja on niitä riittänyt muillekin. Sen puna-valkoinen kukka viehättää minua, ehkä nimen takia, enemmän kuin täyspunainen lajike.
Vihertäväkukkainen tupakka on kestosuosikkini, illan hämärässä se loistaa, ja miten se jaksaa kukkia koko kesän! Sen kanssa sopii siniset värit. Lila kukka siinä sivussa, en tod. jaksa muistaa mikä se on, asteri? tunnistaisiko joku? Parvekelaatikoissa ajatuksena on ollut runsaus ja villi kukkapenkki, harmoniset matemaattiset kukkarivit ei ole mun juttu.
Ei niin edustava kuva, mutta tällaista se oli. Laatikoissa kasvoi tomaatit ja yrtit.
Seinustojen väliin sai pingotettua puurimaa. Varhain keväällä se toimi kasvihuoneena. Niittasin rimaan parvekkeen levyisen muovin ja siitä syntyi kasvihuone! Toinen rima oli tukemassa rakennetta ja myöhemmin tukena kasveille, kuten kuvassa.
Isän mukaan kasveja oli liian paljon, mutta voiko niitä olla koskaan liikaa, kesä on lyhyt?



5/22/2009

Pinkki, roosa, fuksia, lila tai vaaleanpunainen

THINK PINK! Punatähkä / Liatris spicata /rosenstav
ja sitruunaperhonen. Ihana, lähes limen väri. Tuntomerkkeinä terävät siivenkulmat ja musta pieni piste.



Kaunopunahattu / Echinacea purpurea / röd rudbeckia

Kun nämä kunnolla kasvaa, voi alkaa tehdä omia echinaforce-uutteita, ja vilustumiset ei enää vaivaa. Kuvassa jokin mehiläinen?


Komeasilkkikukka / Clarkia unguiculata / clarkia



Lehtoakileija / Aquilegia vulgaris / akleja

Akileijat ovat palanneet. Alkujaan palstalla oli muutama akileija, mutta ne hävisivät. Kasveihin pesiytyi (perhosen?)toukkia, jotka söivät lehdet suihinsa. Ei auttanut toukkien nyppiminen. Nyt olen ne saanut takaisin ja kesä näyttää mitä värejä on taas tulossa.

!!! Akileija on myrkyllinen, eikä pidä siirtämisestä. Nyt sen vasta luin, kun viime viikolla siirsin yhden, joka kasvoi occidentumin juurella (siitä lisää myöh. kohdassa "mustaa").
Huomaa pinkki myös kynsilakassa. Puutarhurin kynsienaluset on aina mustat. Kesällä siis aina lakka päällä, tai ranskalainen manikyyri: päältä valkoinen alta musta.


Ukkolaukka / Allium hollandicum / kirgislök

Kevään yllättäjä, puski kukkansa läpi nauhuksen, juuri kun olin antanut jättiläiselle siirtotuomion. Hurmaavan värinen laukka katosi palstalta nauhuksen myötä, kyllä harmittaa. Hartiavoimin tein töitä kaivaakseni ruman nauhuksen pois, ja en saanut laukka pelastettua. Se ei myöskään ole levinnyt, mutta näitä täytyy saada lisää.

Loistosalvia / Salvia x sylvestris / Skogssalvia

Tämä on ruotsintuliainen, lajikenimi pitää vielä tarkistaa. Salviasta on tullut lempikasvini, niitä kun löytyy mausteista erilaisiin kukkasiin.


Pensaspapu / Phaseolus vulgaris / böna (Purple Teepee)
värin vuoksi, kukkien ja papujen!

5/13/2009

Kuvia aiemmilta vuosilta

Kukka ja sen ylpeä kasvattaja

Auringonkukka / Helianthus / Solros

Lajike ei ole vielä selvillä, mutta siemenkodan läpimitta oli n. 30cm ja varren pituus kolmisen metriä, varsinainen maamerkki palsta-alueella. Siemenet jäi linnuille talviruuaksi. Kukka putkahti Lord Nelsonin siemenvalikoimasta, Isosta pussista riittää tällekin vuodelle vielä, mielenkiintoista nähdä mitä nyt syntyy. Alempana oleva "Teddy Bear" on samasta pussista.

Palstavalvoja on aina paikalla

Auringonkukka "Teddy bear"






Tarhakehäkukka / Calendula officinalis / Ringblomma

Ja näitä riittää, jopa harmiksi asti :D
Ei tarvitse kylvää kuin kerran, niin kehäkukkia putkahtelee aina uudellen, nyt uskallan jopa kitkeä niitä jo vääristä paikoista. Siemenet voi kerätä kuivumaan jo ennen kuin ne varisevat ympäriinsä.
Terälehtiä voi käyttää tuoreina sellaisenaan ruokiin, salaatteihin ja juomiin. Kuivattuina ne antavat väriä vaikkapa paellaan, mmmm...herkkua. Samaa aromia ei kyllä tule kuin saframista
. Vaikka muuten haluan pitää kirjaa kasvien erilaisista ilmiasuista, niin kehäkukkien kanssa en ala eri lajikkeita määrittämään, kuvassa pieni osa niiden monimuotoisuutta.

5/03/2009

Kasvaa sittenkin

Kun sitten tarpeeksi ahertaa, saa aikaan tämän, mukana vielä aloittelijan tuuria:
(kuva vuodelta 2006)

Kaiken alku 2005

Tässä on minun ikioma vuokra-aari koko huhtikuisessa ankeudessaan. Kompostikehikko on kasattu ja työkalupakki hankittu (ei ihan kannettavaa mallia). Siitä kiitos isälleni, jolla oli heti tiedossa aihio.
Laatikko on vesivaneria, kansiluukku uusittiin ja laitaan sorvattiin haravan varren mentävä kolo, niitä olisi voinut olla muutama. Vesivaneri on osoittautunut kestäväksi ja hiiret ei löydä tiiviiseen laatikkoon sisään. Ampiaiset kylläkin yrittäneet muutaman kerran tehdä pesää kannen sisäpuolelle.
>>Talkoojoukkue tutkii lierokantaa.


Ensimmäinen opetus: jos et käännä maata syksyllä tai heti maan sulettua huhtikuussa, alkaa kilpajuoksu rikkaruohojen kanssa. Kuvien oton välissä n. 3 viikkoa.

Ensimmäisenä vuonna tarkkailin mitä nousee aaria kiertävistä kukkapenkeistä ja yritin tunnistaa kasveja. Kun olin saanut perennapenkit perattua, tuli yöllä voro ja jätti kuopat jäljelle. Edellistä vuokraajaa epäillään vahvasti.



Ilokseni jäljelle jäi nuoret viinimarjat, ja pioni jonka olin ehtinyt siirtää. (Kukaan ei ollut kertonut pionillekaan, ettei saa siirtää, siispä kukki kauniisti jo samana kesänä).