4/24/2009

Daaliat eli joriinit

Tarhadaalia / Dahlia x hortensis / Dahlia

Muistin nostaa maasta ennen talvea. Ne pitäisi talvettaa kylmässä kellarissa, mutta ei sellaista kaupunkiasujalta löydy. Kuivatin juurakot, laitoin paperipusseihin ja laatikkoon, ja unohdin huoneen nurkkaan.
Pääsiäisen aikaan uskalsin avata paperipussit, ja löysin ihanan yllätyksen! Mukulat on nyt laitettu multiin esikasvatukseen ja saan nauttia kukkasista tänäkin kesänä.
Juurakoiden käsittely: Syksyllä nostetaan maasta, viimeistään silloin kun kasvi on muuttunut limaiseksi mössöksi. Laitetaan nurin päin kuivumaan lämpimään muutamaksi päiväksi. Oikeasti ne sen jälkeen siirretään viileään, ehkä turpeeseen upotettuna, ja talven aikana muutaman kerran annetaan kosteutta, ei kastella. Pääsiäisen maissa kurkitaan.
Suuret juurakot voi jakaa keväällä, kun ensin katsoo mihin silmuja muodostuu. Jokaisessa jakopalassa pitää olla silmu. Syksyllä jaettaessa ne saattavat alkaa mädäntyä.

Onneksi sain jostain tämän tiedon, sillä olin jo kovin huolissani siitä, että yhä useammat ja suuremmat laatikot daalianjuuria täyttää kotini pikku hiljaa. Daaliasta on tullut yksi lemmikkini.
Viime kesänä huomasin Hakaniemen torilla myytävän joriineja, minusta ne kovasti muistuttivat daaliaa. Päivän mittaan aivojen sopukoista löytyi muisto mummostani, joka jotain joriineista jorisi. Kävi ilmi, että kyseessä on sama kasvi. Ei saa unohtaa vanhaa mummojen joriinia.

Gulakki odottaa, jälleen....

Uuden kesän kynnyksellä ruutuvihko ei enää riitä, pitää saada ajantasaista kuvaa mukaan, siis tein blogin, ainakin omaksi ilokseni.
Kuvassa alkupiste v.2009, myrskyjen ja talven jälkeen, kauhean näköistä, ja epätoivoinen puutarhuri.

Puutarhaihmisen vuosi alkaa siemenluetteloiden kolahtaessa luukusta, tai siitä kun ensimmäiset siemenet saa multiin.
Vuosi loppuu sadonkorjuuseen, liian usein jää syystyöt tekemättä. Joka vuosi vannon, että tänä vuonna teen syystyöt ja jälleen kylmä, pimeä ja märkä syksy lannistaa hyvät aikomukset. Taas joudun aloittamaan vanhan kasvuston korjaamisella, työtä on enemmän, mutta mukavammin se sujuu auringon paistaessa ja lintujen laulaessa
.